2005-05-02

3 sekunderssamhället

... klick ... klick ... klick ... bilden fladdrar en tiondels sekund mellan varje kanalbyte. 3 sekunder. Nästa. Ser det intressant ut stannar han 5 ... 10 ... sedan vidare. Rastlöst, utan stopp. Politiker, bil, snowboard, prinsessa, tvättmedel, svält, mode... Alltihop i ett enda kakofoniskt flöde, utan system, utan innehåll.

Budskapet är att det är bra att välja själv... valfrihet är bra, det är positivt... Barnfamiljerna måste ju själv få bestämma över sin situation, självklart... det är ju bra att bestämma... positivt. Behärska, bemestra, välja... dagis, skola, sjukvård, försäkring, el... betala via internet... välja själv... pensioner... VIKTIGT! Glöm inte att VÄLJA det är din FRAMTID!

...klick ... klick... klick... information... skräp... skräp... information.... skräp....

Din dumma sill... inte trodde du väl att det skulle vara bra att placera hela pensionen i ITaktier bara för att vi sa att du skulle det? Du skulle ju ha bundit lånen förra månaden! Nu är det för sent... för sent... innan tälje blir uppätet.... välj oss!!

... klick ... oranga kuvertet... klick ... NASDAQ föll som väntat... klick... Ericsson presenterade idag sämsta resultatet... klick ... VIA direkt kan jag hjälpa till med något? ... klick...

Välja och påverka... demokratiutredningar.... fina ord... Vård Skola Omsorg!! Det är valår i år... du skall välja, påverka... på 3 sekunder skall politikerna hinna säga varför. 3 sekunder. Klick... Vad får du då för de fina orden... mindre tid... ökad stress och otilräcklighet... skuld... SKULD... skyll dig själv om du inte har nån pension sen... skyll dig själv om ditt elpris är det dubbla av grannens...

I verkligheten är valfriheten illusorisk. Att välja nummer på lotteriet... dra sin egen lottsedel istället för att få en tilldelad...vad väljer du? Att lita på vädret i TV4 eller vädret i TV1? Heter Sveriges statsminister, Göran Persson, Göran Reinfeldt, Göran Hägglund eller Göran Olufsson? Välkommen att tävla i vem vill bli millionär! Allt blir bättre med Kejno!

Hur skall den seriösa debatt med tid för eftertanke som behövs för en fungerande demokrati få plats i 3-sekunderssamhället? Bara den som skriker högst hörs. Endast det budskap som kan framföras på 3 sekunder syns. Då blir det ingen seriös debatt. Då uppstår Hånet mot demokratin och en charlatan som Le Pen kan komma till sista omgången i franska presidentvalet. Han blir inte den sista klownen att skaka om den Europeiska demokratin.

1 kommentar:

Juan sa...

Demokratin är ju medelmåttornas välde!

Folket gillar charlataner och enkla budskap, det är bara gilla läget…

Själv skulle hellre ha en teknokrati men det är en aning kontroversiellt eller hur? Gamla grekerna lyckades inte helt med det, ingen tyrann heller, så vi får nöja med demokratins baksidor och ”enjoy the show”