2006-07-17

Omoral?

Vi hämtar hem våra medborgare från Libanon. Det är ju snällt på sätt och vis. Vi tar hand om våra medborgare när de är i fara. Visa handlingskraft och reagera kraftfullt. Vi gör det, norrmännen gör det, danskar och fransmän gör det. Hämtar hem sina medborgare från det där hemska. Men de som är kvar då? Libaneserna? De flesta libaneser är lika oskyldiga som svenskarna... som fransmännen... ja definitivt mer oskyldiga än fransmännen egentligen... Hur kraftfullt reagerar vi för att hjälpa libaneserna? Ett litet försiktigt knack på axeln till storebror Israel och en försynt fråga om det inte räcker snart?

Jag ser 2 bröder. 2 stolta, envisa, kompromisslösa bröder. Samma skrot och korn, envisa till döden. De gör anspråk på samma gnutta sandlåda. Utifrån begriper vi egentligen inte vad de bråkar om. Vi stödjer än den ena, än den andra, vem vi stödjer beror på vem som senast slog en spade i huvudet på den andre. Den ena är en storebror och borde veta bättre, den andra en lillebror som kommer med ständiga tjuvnyp. De känner varann så väl, vet precis vad de skall göra för att reta mest möjligt. Lillebror är värsta retstickan, storebror har mest Makt. Och borde veta bättre. Vissa stödjer bara den ena, andra bara den andra. Vi ser att de bråkar, bröderna, vi ser att deras familj lider, men vi ser inte vad vi kan göra.

Var är Pappa? Var är Mamma? Eller rektor, var är rektor? Någon vuxen måste ta tag i dessa 2 bröder, ta dem i öronen och släpa in dem till Rektor för ett ordentligt samtal med kvarsittning. För båda två. Och skriva på tavlan; Jag skall inte slå min bror, jag skall inte slå min bror... så många gånger att det sitter.

Inga kommentarer: